Ez a sorozat betalál...

 

· Critics

Mit tettem régen? Amikor bejött egy sorozat, én akartam lenni az első, aki látja. Emlékszem, a "24" című Sutherland széria volt az első. Daráltam. Volt, hogy reggelig. Azok a cliffhangerek! Aztán jött a "Dexter" első évada és azt hiszem egy nap alatt végig is néztem. Valamelyik csatorna, azt hiszem az RTL egy sorozatot adott minden csütörtök késő este "The West Wing" címmel. Belenéztem és leesett állal vettem tudomásul, hogy megjött az újabb szériaddikció. (Aaron Sorkin mesterműve mai napig zseniális és ajánlom.)

Majd csend lett. Nem jött semmi, ami engem a kanapéhoz kötött volna jó darabig. A "Trónok harca" ugyan nagy hype-ot kapott, de engem valahogy nem izgatott (persze befejeztem, ha már elkezdtem). Ahogy a "Breaking Bad" sem. Egy szombat délután aztán adtam egy esélyt az utóbbinak és teljesen lenyűgözött. A harmadik évad végéig minden egyes nap megvolt az adagom, aztán várni kellett. Vártam és kerestem mást. Művészibbek (Soderbergh munkái), kommerszebbek (The good wife, The good fight), izgalmasak (American horror story), komolyak (Unbelievable), dramedy-k (This is us). A kutatásban, az akkoriban számomra még nem annyira vonzó limitált sorozatok bukkantak fel. Kezdtem ráébredni, hogy a miniszériák ugyan rövidek, hiszen látod a végét, mégis le tudnak kötni. Volt is egy pár, amit megnéztem. Majd jött a "Csernobil", a "Tudhattad volna", a "Jacob védelmében" és most a "Black Bird".

Megérkezett és nálam betalált. Persze, mint minden ilyen széria beleesik abba a hibába, hogy a ritmusa az utolsó epizódra átalakul, de mégis végig lekötött hat részen keresztül és egy fontos döntésre sarkallt. Nem fogom egy nap alatt végignézni. Csak kétnaponta. Jól is tettem. Elképesztő mennyiségű információ kapsz a majdhogynem egy órás részek alatt. Kell az idő, hogy feldolgozd és értelmezd. A történet röviden: Egy drogkereskedőt elkapnak, börtönbe küldik és 7 hónap után egy alkut ajánlanak: átvitetik egy szigorúbb intézménybe, hogy egy feltételezett sorozatgyilkostól információkat szedjen ki. Ha eredményes az akció, elengedik a büntetését. Ha nem, a büntetésből hátralévő éveket az új helyen kell leülnie. Mielőtt felmerülne a kérdés: az élet a legjobb forgatókönyvíró, hiszen ez a széria is igaz történeten alapszik.

Nem fogom még hosszú sorokon keresztül elemezni a sorozatot, csak annyit írnék, hogy mind a két színész tökéletes, a hangulateremtés pazar, a hossz pont elég. Ennyire tökéletes lenne? Nem. Vannak hibák. Például, ahogy ezt feljebb írtam is, az addigi tempóhoz képest nagyon felgyorsul a végkifejlethez vezető sebesség az utolsó epizódban és néhány mellékszál sincs lezárva. Viszont ezzel nem lóg ki a többi alkotás közül, csak beáll a jobbak közé a sorba, ami azért nagy teljesítmény.