Szemesen szembesültünk

 

· festival

Csütörtöki megérkezés, kellemes lángosozás, a vörös szőnyegre szólítás és sok remek alkotóval, régi ismerőssel és számomra akkor megismert emberrel találkozás, majd hazafelé mindezt kibeszélve elégedetten hazaérkezés, hogy aztán másnap a figyelemé és szakmáé legyen a főszerep.

A zsűrivel való beszélgetés elképesztően hasznos volt és ugyan, mint minden művészeti alkotás szubjetív véleményt kaphat, hiszen nem matematikáról beszélünk, mégis a meglátások, a gondolatok, az érzések mind építő kritikaként hatottak rám. Ezúton is köszönöm a szavakat, kritikai meglátásokat és a dicséretet, mert abból is kaptunk azért, amelyekre nagyon büszkék vagyunk, mert elismert szakemberektől kaptuk:

"Balázs alakítása szenzációs! A látvány, a hangulat, az operatőri munka és a vágás elsőrangú!" - Ferenczi Gábor (Balázs Béla-díjas filmrendező, zsűritag)

"A baleset jelenet megvalósítása pazar" - Kalász József (filmrendező, vágó,zsűritag)

"Olyan szépségesen erős!" - Fejes Rita (színésznő)

"Óriási a film! Gratulálok minden alkotónak!" - Győri Márk (operatőr)

Persze ez a fesztivál, ahogy a többi sem csak egy filmről, a saját filmükről szólt. Megnéztünk több alkotást is és ugyan volt, ami nem értintett meg, volt, ami nagyon is, mégis remek érzés látni, hogy nem vagyunk egyedül abban a körben, akiknek nemcsak a költségvetés a fontos, a mindent elárasztó marketing, hanem az alkotás maga. Egy filmről sem mentek ki az emberek és ez nagyon megtisztelő a közönség részéről. Holnap díjátadó. Nyerünk vagy nem? Itt nem ez a lényeg, hanem az, hogy a világot bejárva elérkezett a film ide is, ahol ott ülhettünk a közönség soraiban és izgulhattunk azon, hogy végre a vásznon láthatjuk közönséggel együtt.

Holnap tehát kiderül mi is az ítélet, de a film, az alkotóközösségünk már nyert azzal, hogy a film bemutatásra került itthon is. Köszönjük a közönségnek, hogy megnézték a filmet, a zsűrinek, hogy foglalkozott vele és a lehetőséget a Bujtor István Filmfesztivál szervezőinek!

Szabó Edina a film látványtervezőjével a bevonuláson

A Szembesülés látványtervezójével, Szabó Edinával a bevonuláson. (Foto: Bujtorfilmfesztival)

broken image

 

Koltai-Nagy Balázzsal a Szembesülés egyik főszereplőjével beszélgetünk a műsorvezetővel, Baranyi Liával a vetítés után a többi film alkotójával egyetemben. (Fotó: Szabó Edina)